Codul de procedura fiscala care se va aplica de la 1 ianuarie 2016 a fost publicat in M.Of. 547/ 23.07.2015.
Contzilla.ro continua seria articolelor care analizeaza diferentele dintre cele doua documente, cu un nou subiect : domiciului fiscal.
Vechiul cod
In vechiul cod pentru clarificarea acestei notiuni a fost alocat art. 31 intitulat Domiciliul fiscal
Noul cod
Potrivit noului cod de procedura se defineste separat domiciliul fiscal pentru creantele administrate de organul central si cele administrate de organul local, respectiv art. 31 si 39.
Nu se modifica nimic in definirea domiciului in ce priveste creantele administrate de ANAF (de aceea nu vom relua definitia) , dar se modifica definitia “adresei unde locuiesc efectiv “ persoanele fizice prin introducerea termenului de 30 de zile de intrerupere, astfel :
“ Prin adresa unde locuiesc efectiv, se înţelege adresa locuinţei pe care o persoană o foloseşte în mod continuu peste 183 de zile într-un an calendaristic, întreruperile de până la 30 de zile nefiind luate în considerare. Dacă şederea are un scop exclusiv de vizită, concediu, tratament sau alte scopuri particulare asemănătoare şi nu depăşeşte perioada unui an, nu se consideră adresa unde locuiesc efectiv. “
Inainte, in vechiul cod se mentiona doar ca întreruperile de scurtă durată nu vor fi luate in considerare, nefiind precizata si durata acestora.
Articolul nou introdus este art. 39. Domiciliul fiscal în cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local care precizeaza ca in cazul creanţelor fiscale administrate de organul fiscal local, prin domiciliu fiscal se înţelege domiciliul reglementat potrivit dreptului comun sau sediul social înregistrat potrivit legii.
In situaţia în care contribuabilul/plătitorul are înregistrat un domiciliu fiscal potrivit art. 32, în scopul comunicării actelor administrative fiscale emise de organul fiscal local se utilizează acest domiciliu fiscal.
În vechiul cod se mentiona doar ca in cazul celorlalte creanţe fiscale ale bugetului general consolidat, prin domiciliu fiscal se înţelege domiciliul reglementat potrivit dreptului comun sau sediul social înregistrat potrivit legii, neefiind alocat un articol distinct.